İzmir’de yürüttüğümüz İklim Dostu Çiftlikler projesi kapsamında, agroekoloji, organik tarım ve toprak onarımı uzmanları 27-29 Haziran 2024 tarihleri arasında altı pilot çiftliği ziyaret etti. Ziyaretlerde çiftçilerin ihtiyaçlarını dinleyen ve mevcut tarım uygulamalarını inceleyen uzmanlar çiftliklerde iklim krizinin etkilerini doğrudan gözlemlediler.
İzmir’in Çamavlu, Göçbeyli, Emiralem, Karateke, Bıçakçı ve Demircili köylerindeki çiftliklerde hem hayvancılık yapan hem de farklı ürün desenleri ile tarımsal üretim yapan çiftçiler sayesinde çok yönlü ve kapsamlı agroekolojik örnekler oluşturmayı hedefliyoruz.
İtalya’dan iki, Türkiye’den üç uzman çiftçilerin arazilerini, ürünlerini ve çalışma yöntemlerini detaylı bir şekilde inceledi ve çiftliklerde üretimi iklim krizinin yıkıcı etkilerine karşı daha dirençli hale getirmek üzere yapılması gerekenleri belirleyerek bir eğitim programı hazırlayacaklar.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği olarak, kırsal toplulukların dirençliliğini artırmak, doğal varlıkları ve ekosistemleri korumak ve tarım ile hayvancılık sektörünün iklim krizine uyum kapasitesini artırmak amacıyla Köy-Koop İzmir ve İtalya’dan Deafal ile birlikte “İklim Dostu Çiftlikler” projesini yürütüyoruz. Projemiz, sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla iklim dostu bir geleceğin kapılarını aralıyor.
İklim Dostu Çiftlikler projesi, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali desteğiyle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı kapsamında uygulanmaktadır.